En waarom het belangrijk is om tijdig actie te ondernemen
Een ongeluk is al vervelend genoeg, maar wat als u vervolgens het gevoel heeft dat uw klachten niet serieus genomen worden? Helaas komt dit vaker voor dan u zou denken. Of het nu gaat om medische professionals, verzekeraars of de tegenpartij: als uw letsel wordt gebagatelliseerd, kan dat grote gevolgen hebben voor uw herstel én uw schadevergoeding. In dit artikel zetten we vijf duidelijke signalen op een rij én leggen we uit wat u in zo’n situatie kunt doen.
1. U krijgt te horen: “Er is niets te zien op de scan”
Bij letsels als een whiplash of hersenschudding is het niet ongebruikelijk dat er op een röntgenfoto, MRI of CT-scan geen duidelijke schade te zien is. Toch betekent dit niet dat er geen letsel is. Sommige klachten zijn functioneel of neurologisch van aard en lastig in beeld te brengen. Als uw arts uw klachten afdoet als “niet aantoonbaar”, terwijl u duidelijk beperkingen ervaart, kan dit een eerste teken zijn dat u niet serieus genomen wordt.
🟢 Tip: Vraag om een verwijzing naar een specialist (bijvoorbeeld een revalidatiearts of neuroloog) die ervaring heeft met uw soort klachten.
2. De verzekeraar stelt dat u zich aanstelt of overdrijft
Verzekeraars zijn kritisch op letselschadeclaims, vooral bij klachten die moeilijk objectief meetbaar zijn. U kunt te maken krijgen met opmerkingen als: “Deze klachten horen bij het normale herstel,” of: “U moet weer kunnen werken.” Zulke uitspraken kunnen intimiderend zijn en voelen alsof u moet bewijzen dat u echt iets mankeert.
🟢 Tip: Houd een klachten- en hersteljournaal bij en verzamel medische verklaringen van uw behandelaars. Dit helpt bij het onderbouwen van uw schade.
3. U krijgt geen tijd of ruimte om te herstellen
Soms wordt er van u verwacht dat u snel weer aan het werk gaat of uw dagelijkse leven direct hervat. Dit terwijl uw lichaam en geest aangeven dat u daar nog niet klaar voor bent. Deze druk kan zelfs het herstel belemmeren en leiden tot chronische klachten.
🟢 Tip: Luister naar uw lichaam. Overleg met uw huisarts of bedrijfsarts over een passend re-integratieplan dat aansluit bij uw belastbaarheid.
4. Uw klachten worden als ‘psychisch’ afgedaan
Het komt regelmatig voor dat langdurige pijn of vermoeidheid na een ongeval ten onrechte als ‘psychisch probleem’ wordt bestempeld. Hoewel psychische componenten soms meespelen, doet dit geen recht aan de lichamelijke en emotionele gevolgen van letsel. Dit stempel kan leiden tot minder begrip, minder passende zorg en een lagere schadevergoeding.
🟢 Tip: Zoek hulp bij professionals die zowel fysieke als psychische aspecten erkennen – zoals revalidatieteams of psychologen gespecialiseerd in letselschade.
5. Uw schadevergoeding wordt laag ingeschat of afgewezen
Als u te maken krijgt met een (veel) te lage schadevergoeding of als de verzekeraar onderdelen van uw schade afwijst zonder goede onderbouwing, is dat een duidelijk signaal. Vaak gebeurt dit wanneer klachten niet goed zijn gedocumenteerd of onvoldoende zijn onderbouwd door medische rapportages.
🟢 Tip: Laat u bijstaan door een letselschadespecialist. Bij Unitas Letselschade krijgt u gratis juridische hulp – ook bij discussies over de hoogte van uw schadevergoeding.
✅ Wat kunt u doen als uw letsel niet serieus wordt genomen?
U staat er niet alleen voor. Bij Unitas Letselschade begrijpen we hoe frustrerend het is als uw klachten worden genegeerd of gebagatelliseerd. Wij zorgen dat u serieus genomen wordt – door medische experts én door de verzekeraar.
Onze hulp is altijd kosteloos voor u: de tegenpartij moet ook uw juridische kosten vergoeden.
🎯 Gratis hulp bij letselschade
Heeft u het gevoel dat uw letsel niet serieus wordt genomen? Neem dan vandaag nog contact op voor een vrijblijvend gesprek. Wij luisteren naar uw verhaal, beoordelen uw situatie en zorgen voor professionele juridische ondersteuning.
📞 Bel ons of vul het contactformulier in.
Samen zorgen we dat u krijgt waar u recht op heeft.