Unitas Letselschade
Gratis juridische hulp
Elke dag bereikbaar van 09:00 tot 20:00 uur | 📞 TEL: 085 060 7905
Blog Post

Kind gevallen in het klaslokaal – eigen schuld?

Kind gevallen in het klaslokaal – eigen schuld?

Een klaslokaal hoort een veilige omgeving te zijn. Toch ontstaan er regelmatig ongelukken op school, bijvoorbeeld doordat een kind struikelt over een loszittende vloerplaat, van een kapotte stoel valt of uitglijdt op een natte vloer. Ouders vragen zich in zo’n geval vaak af: kan ik de schade verhalen, of geldt het als ‘eigen schuld’?

In deze blog leggen we uit hoe het juridisch zit met de aansprakelijkheid van de school, en wat de rol is van de zogenaamde billijkheidscorrectie, vooral als het gaat om jonge kinderen.


Aansprakelijkheid school bij ongelukken in de klas

Scholen hebben een zorgplicht. Dat betekent dat zij moeten zorgen voor een veilige omgeving waarin leerlingen geen onnodige risico’s lopen. Wordt een kind in de klas verwond door een onveilige situatie, zoals een kapot meubelstuk of slecht onderhouden vloer? Dan kan de school of het schoolbestuur aansprakelijk zijn voor de letselschade.

Vaak is de school hiervoor verzekerd. Dat betekent dat schade aan kleding, medische kosten of psychisch letsel mogelijk kan worden verhaald.
Zie ook: Letselschade op school »


Eigen schuld van het kind?

In letselschadezaken speelt ‘eigen schuld’ soms een rol. De tegenpartij – vaak een verzekeraar – stelt dan dat het kind onvoorzichtig was of zich roekeloos gedroeg. Bijvoorbeeld omdat het kind op een stoel schommelde of rende in het klaslokaal, en de klas dus als speeltuin gebruikt.
Zie ook: Letselschade door kapotte speeltoestellen »

Toch wordt dit argument bij kinderen voorzichtig beoordeeld. Kinderen gedragen zich nu eenmaal anders dan volwassenen. Zeker bij jonge kinderen tot 14 jaar is het moeilijk te spreken van eigen schuld. En als dat al het geval is, dan wordt het aandeel in de schade vaak sterk beperkt door de zogenaamde billijkheidscorrectie.


Billijkheidscorrectie: belangrijk bij letselschade bij kinderen

De billijkheidscorrectie betekent dat de rechter het ‘eigen schuld’-percentage kan verlagen als dit tot een onbillijk resultaat leidt. Bijvoorbeeld wanneer het letsel ernstig is of het slachtoffer jong en kwetsbaar is.

📌 Bij kinderen speelt deze correctie vaak een grote rol. De rechter houdt dan rekening met de leeftijd, het gedrag, de omstandigheden én de ernst van het letsel. Hierdoor kan het zijn dat – ondanks een kleine mate van eigen schuld – de school toch een groot deel van de schade moet vergoeden.
Zie ook: Letselschade bij kinderen »


Letsel op school? Laat ons meekijken

Is uw kind gewond geraakt in de klas? Twijfelt u of de school verantwoordelijk is? Onze letselschadespecialisten kijken kosteloos met u mee. Wij beoordelen hoe sterk uw zaak is, welke schade vergoed kan worden, en of er sprake is van eigen schuld – of juist niet.

Gratis juridische hulp
Als de school of verzekeraar aansprakelijk is, worden onze kosten volledig vergoed. U betaalt dan dus niets.

Neem vrijblijvend contact op »


Gerelateerde pagina’s

Related Posts