Unitas Letselschade
Gratis juridische hulp
Elke dag bereikbaar van 09:00 tot 20:00 uur | 📞 TEL: 085 060 7905

Letselschade op school

Wanneer een kind letsel oploopt tijdens schooltijd, rijst vaak de vraag: wie is aansprakelijk? Ouders vertrouwen erop dat hun kind op school veilig is. Toch gebeuren er regelmatig ongelukken: tijdens de gymles, in de pauze, op het schoolplein of tijdens een schoolreisje. In veel gevallen is er sprake van letsel, zoals botbreuken, hersenschuddingen of ander lichamelijk en geestelijk leed. Unitas Letselschade helpt ouders kosteloos bij het verhalen van schade na een schoolongeval.

Aansprakelijkheid bij schoolongevallen

Scholen hebben een zorgplicht. Zij moeten zorgen voor een veilige leeromgeving en voldoende toezicht. Als een school hierin tekortschiet, kan zij aansprakelijk worden gesteld voor letsel dat ontstaat tijdens schoolactiviteiten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een kind dat valt tijdens gymles door gebrekkig materiaal of onvoldoende instructie
  • Een botsing op het schoolplein doordat er geen toezicht was
  • Een val van een speeltoestel dat niet goed onderhouden is
  • Een ongeluk tijdens een excursie of schoolreisje

Wanneer is de school aansprakelijk?

De school is niet automatisch aansprakelijk bij elk ongeluk. Er moet sprake zijn van een verwijtbare fout of een tekortkoming in het toezicht of de veiligheid. Wij beoordelen voor u of dat het geval is. Daarbij kijken we onder andere naar:

  • De leeftijd en het inzicht van het kind
  • De aard van de activiteit (bijvoorbeeld gymles versus zelfstandig buitenspelen)
  • De maatregelen die de school had moeten nemen

Rol van de verzekering

Vrijwel alle scholen zijn verzekerd voor aansprakelijkheid. Dit betekent dat in geval van schade de verzekeraar van de school de letselschadevergoeding betaalt. Dit geldt ook als het gaat om schade veroorzaakt door andere leerlingen, bijvoorbeeld door duwen, gooien of pesten, mits de school onvoldoende heeft ingegrepen.

Billijkheidscorrectie bij kinderen

Zelfs als een kind deels zelf verantwoordelijk is voor het ontstaan van het letsel, bijvoorbeeld door onvoorzichtig gedrag, kan een vergoeding nog steeds (deels) worden toegekend. Bij kinderen speelt de zogenaamde billijkheidscorrectie vaak een grote rol. De rechter kijkt dan naar de ernst van het letsel, de leeftijd van het kind en de mate waarin de school had kunnen voorkomen dat het ongeluk gebeurde.

Veelvoorkomende situaties van letsel op school

  • Val tijdens gymles of sportdag
  • Letsel door een botsing op het schoolplein
  • Gebeten of geslagen door een medeleerling
  • Ongevallen bij techniekles of handvaardigheid
  • Letsel tijdens schoolkamp of excursie

Onze hulp is kosteloos

Als aansprakelijkheid komt vast te staan, betaalt de tegenpartij ook onze kosten. Wij verhalen uw schade, stellen de aansprakelijkheid voor u vast en zorgen voor een eerlijke schadevergoeding. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over de kosten: onze hulp is voor u kosteloos.

Neem contact met ons op

Is uw kind gewond geraakt op school en wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding? Bel ons gerust voor vrijblijvend advies. Wij helpen u graag verder.

📞 085 060 7905
Of stuur ons een bericht via het contactformulier.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Zie ook: