Veelgestelde vragen bij letselschade
Hier vindt u antwoord op de meest gestelde vragen over letselschade. Of het nu gaat om wat letselschade precies inhoudt, welke schade u kunt claimen, of hoe het proces verloopt — we leggen het u helder uit
Vragen over letselschade
In deze sectie leggen we uit wat letselschade is en wanneer u hiervoor recht heeft op vergoeding
Wat wordt met letselschade bedoeld?
Letselschade is alle schade die u oploopt door lichamelijk of geestelijk letsel, bijvoorbeeld door een auto-ongeluk, een bedrijfsongeval, een medische fout of mishandeling. Dit kan gaan om kosten zoals medische behandelingen, verlies van inkomen, aanpassingen in huis, maar ook om immateriële schade, zoals pijn, verdriet of het verlies van levensvreugde. Letselschade is dus meer dan alleen de medische facturen; het gaat om het totaal van alle gevolgen van het letsel.
Wanneer wordt mijn letselschade vergoed?
Uw letselschade wordt vergoed als iemand anders aansprakelijk is voor het ongeval of incident dat uw letsel heeft veroorzaakt. Dit betekent dat er een derde partij moet zijn die volgens de wet verantwoordelijk is. Bijvoorbeeld de bestuurder van de auto die u aanreed, of de werkgever die onvoldoende veiligheid op het werk bood. Zodra aansprakelijkheid vaststaat, heeft u recht op vergoeding van de schade die voortkomt uit het ongeval.
Kan mijn zaak verjaren?
Ja, een letselschadeclaim kan verjaren. In Nederland geldt meestal een verjaringstermijn van vijf jaar vanaf het moment dat je weet, of had moeten weten, dat je letsel is ontstaan door een ander. Na die termijn kun je meestal geen schadevergoeding meer claimen.
Wat kost mij rechtsbijstand bij letselschade?
In de meeste letselschadezaken betaalt u zelf niets. De aansprakelijke partij moet volgens de wet de redelijke kosten van uw juridische bijstand vergoeden. Bij Unitas Letselschade werkt u altijd kosteloos, zodat u zich kunt richten op herstel en wij uw belangen behartigen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de kosten.
Hoelang duurt de afwikkeling van een letselschadedossier gemiddeld?
Dit verschilt sterk per situatie. Sommige dossiers zijn binnen enkele maanden afgerond als het letsel snel herstelt. Bij ernstige of langdurige blessures kan het jaren duren omdat het herstel en de gevolgen dan complexer zijn. Het is belangrijk om het dossier pas te sluiten als duidelijk is wat uw totale schade is, zodat u niet achteraf voor verrassingen komt te staan.
Wie bepaalt of een dossier wordt afgesloten?
Het dossier wordt afgesloten in overleg met u, als alle schadeposten zijn vastgesteld en een akkoord is bereikt over de vergoeding. Uw belangenbehartiger adviseert u over het aanbod en sluit het dossier pas af als u hiermee akkoord gaat.
Vragen over smartengeld
Hier leggen we uit hoe het traject van een letselschadedossier eruitziet en wat u kunt verwachten.
Wat is smartengeld?
Smartengeld is een vergoeding voor de immateriële schade die je hebt geleden, zoals pijn, verdriet en gederfde levensvreugde. Het is een vergoeding voor het leed dat niet in geld is uit te drukken. Lees meer op wat is smartengeld en hoe wordt het bepaald.
Hoe wordt de hoogte van smartengeld bepaald?
De hoogte van smartengeld hangt af van de ernst en duur van je letsel, de impact op je leven en vergelijkbare zaken in eerdere rechtspraak. Er bestaat geen vaste formule, maar gespecialiseerde juristen en artsen helpen bij het bepalen van een passend bedrag.
Kan ik smartengeld krijgen zonder medische klachten?
In principe niet. Smartengeld is bedoeld voor het compenseren van (zichtbare of onzichtbare) gevolgen van een aantoonbaar letsel. Zonder medische klachten is er meestal geen basis voor smartengeld.
Vragen over schadevergoeding
In deze sectie leggen we uit wat schadevergoeding is en welke schadeposten u vergoed kunt krijgen
Welke schade kan ik vergoed krijgen?
U kunt verschillende soorten schade vergoed krijgen, zoals:
- Overige schade: zoals kosten voor juridische bijstand.
- Medische kosten: kosten voor ziekenhuisopname, fysiotherapie, medicijnen en hulpmiddelen.
- Inkomensverlies: als u door het letsel niet kunt werken, worden uw gederfde inkomsten vergoed.
- Huishoudelijke hulp: als u tijdelijk niet voor uzelf kunt zorgen, kunnen kosten voor hulp in huis vergoed worden.
- Aanpassingen woning of auto: bijvoorbeeld een traplift of rolstoelvoorzieningen.
- Reiskosten: voor bezoek aan artsen of therapie.
- Smartengeld: vergoeding voor pijn, leed en gederfd levensplezier.
Voor meer informatie over schade die wordt vergoed lees onze pagina over schadevergoeding voor slachtoffers
Wat kost mij rechtsbijstand bij letselschade?
Bij een goede letselschadejurist betaal je meestal niets vooraf. De kosten worden verhaald op de aansprakelijke partij, dus de juridische hulp is in de meeste gevallen kosteloos voor jou.
Kan ik een voorschot krijgen op schadevergoeding?
Ja. Als de aansprakelijkheid erkend is en er is sprake van letsel kunt u in aanmerking komen voor een voorschot. Zie ook: voorschot op schadevergoeding
Medisch onderzoek en bewijs bij letselschade
Bij letselschade is het belangrijk om uw klachten en beperkingen goed te kunnen onderbouwen. Een medisch onderzoek door een onafhankelijke arts speelt hierin vaak een sleutelrol.
Waarom moet ik mij laten onderzoeken door een (onafhankelijke) arts?
Bij letselschade is het van belang dat er objectief wordt vastgesteld welk letsel u heeft opgelopen en wat de gevolgen daarvan zijn. Een onafhankelijke arts – die dus geen behandelend arts is – beoordeelt uw medische situatie zonder belangen. Zijn of haar medisch rapport wordt gebruikt om de schade te onderbouwen en de hoogte van de vergoeding vast te stellen. Dit voorkomt discussies en versnelt het proces.
Moet ik mijn medische gegevens delen met de verzekeraar?
Ja, maar alleen voor zover die relevant zijn voor de letselschadezaak. Uw medisch dossier bevat gevoelige informatie, dus u bepaalt zelf wat u deelt. Vaak wordt er een machtiging gevraagd om gegevens op te vragen bij uw arts. U kunt altijd aangeven dat u eerst wilt weten welke informatie wordt opgevraagd en waarom.
Wat doet een medisch adviseur in een letselschadezaak?
Een medisch adviseur is meestal een arts die voor een letselschadespecialist of verzekeraar werkt. Hij of zij beoordeelt medische informatie uit uw dossier om vast te stellen of het letsel verband houdt met het ongeval, wat de gevolgen zijn en of er blijvende beperkingen zijn. Deze beoordeling vormt vaak de basis voor de schadevergoeding.
Wat als de verzekeraar mijn klachten niet erkent?
In dat geval is het extra belangrijk om goede medische onderbouwing te hebben. Soms wordt een second opinion of een expertise aangevraagd bij een onafhankelijke arts. Uw belangenbehartiger kan ook een contra-expertise aanvragen als u het niet eens bent met een oordeel van de arts van de tegenpartij.
Waarom duurt de medische afwikkeling vaak zo lang?
Artsen wachten vaak tot uw medische situatie stabiel is (medisch eindstadium), zodat een volledige beoordeling mogelijk is. Pas dan kan goed worden ingeschat of er sprake is van blijvende schade of herstel. Dit kan enkele maanden tot zelfs jaren duren, afhankelijk van de ernst van het letsel.
Juridische hulp en belangenbehartiging
Bij letselschade komt veel kijken. Een belangenbehartiger helpt u uw rechten te beschermen, onderhandelt namens u en zorgt voor een eerlijke schadevergoeding.
Kan ik het aanbod van de tegenpartij laten toetsen?
Ja, dat is juist verstandig. Wij kunnen elk voorstel juridisch en financieel beoordelen, zodat u weet of het aanbod recht doet aan uw schade.
Waarom heb ik een belangenbehartiger nodig om letselschade te claimen?
Een belangenbehartiger zorgt ervoor dat je rechten goed worden behartigd, verzamelt bewijs, onderhandelt met verzekeraars en voorkomt dat je schadeclaims tekortgedaan worden. Het is een specialistisch vakgebied waar veel haken en ogen aan zitten.
Ik heb een rechtsbijstandsverzekering, is dat genoeg?
Een rechtsbijstandsverzekering kan helpen, maar biedt niet altijd volledige dekking of gespecialiseerde kennis over letselschade. Bovendien kunnen verzekeraars belangen hebben die niet altijd in uw voordeel werken. Bij Unitas Letselschade krijgt u specialistische, onafhankelijke hulp die volledig gericht is op het maximaliseren van uw schadevergoeding.
Kan ik mijn dossier voor altijd open laten?
Nee, dossiers kunnen niet onbeperkt open blijven. Zodra uw herstel stabiel is en alle schadeposten bekend zijn, wordt het dossier afgerond. Dit voorkomt onduidelijkheid en zorgt dat u zekerheid krijgt over uw vergoeding.
Als ik alles zelf doe, heb ik dan ook recht op vergoeding van die kosten?
Formeel kunt u ook zelf kosten declareren, maar in de praktijk is het ingewikkeld om alle kosten volledig vergoed te krijgen zonder juridische kennis. Daarnaast kan onervarenheid leiden tot een lagere schadevergoeding.
Hoe kan het dat letselschadedossiers zo lang ‘lopen’?
Letselschadedossiers duren soms lang omdat het belangrijk is om het herstelproces af te wachten en alle schade nauwkeurig vast te stellen. Daarnaast kunnen juridische procedures of onderhandelingen met verzekeraars vertraging veroorzaken. Wij houden u goed op de hoogte en zorgen dat het proces zo soepel mogelijk verloopt.
Mijn vraag staat niet in deze lijst, mag ik u bellen?
Zeker! Wij staan altijd klaar om uw vragen te beantwoorden. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Onze specialist
Drs. Frits Rijsdijk is jurist en specialist in letselschade. Met zijn jarenlange ervaring helpt hij slachtoffers bij het claimen van een maximale schadevergoeding en biedt hij deskundige juridische ondersteuning gedurende het hele proces. Deze pagina is door hem geschreven en zorgvuldig gecontroleerd om u de best mogelijke informatie te bieden.